Jimmy Dahlstens fond

Alla har rätt att leva ett fritt och självständigt liv oavsett fysiska förutsättningar och oavsett ålder. Jimmy Dahlstens Fond har velat hjälpa entreprenörer och visionärer att förverkliga idéer som skapar nya möjligheter personer med nedsatt rörlighet.

 


Utdelningsceremoni 2015 – 2 miljoner till nya möjligheter

Det blev 8 utvalda projekten som fick medel från Jimmy Dahlstens fond 2015. Under utdelningsceremonin på Leva & Fungera 14 april berättade de om hur de ska skapa nya möjligheter för människor med minskad rörlighet. De projekt som fick medel var:

 • Polle – Mekanisk häst
 • Alla kan - Idrott för alla!
 • ReCath – miljövänlig kateter för flergångsanvändning
 • Hunden som hjälpmedel för ökad självständighet och livskvalitet
 • Käpprätt - kombinerad käpp och griptång för ökad ergonomi och säkerhet
 • Skota Hem - styr båten genom andning
 • Slå hål på myterna!
 • Poseidon Duschrobot

Läs mer om de utvalda projekten på hemsidan för Jimmy Dahlstens fond »

Pressrelease utvalda projekt » 

 

10 miljoner kronor 

Fondens ursprungliga kapital var 10 miljoner kronor som delats ut under en fem år. Målet var att stödja projekt som, om de förverkligas, kan hjälpa många människor till en bättre livskvalitet.

Jimmy Dahlstens fond har administrerats av Etac men projekten utses av en fristående jury. Fonden har skilt sig från de flesta andra finansieringsmetoder för innovatörer genom att det inte finns krav på återbetalning eller ägande.

  


Fonden delade ut sina sista medel 2015

2015 delades de sista medlen ut, fonden är därför avslutad.


 

 

Äldrekontakt

Äldrekontakt är ett exempel på ett projekt som fått medel inom kategorin Engagemang. Bidraget från Jimmy Dahlstens Fond innebär att Äldrekontakt kan fortsätta sin nationella expansion och har möjlighet bygga upp fler volontärnätverk som hjälper äldre ur ensamheten. Verksamheten får mycket beröm från deltagarna: "Som en liten julafton varje gång" beskriver Ansa, 92 år, Äldrekontakts fikaträffar. Läs mer om äldrekontakt »  

 

Om Jimmy Dahlstens fond

Fonden har förvaltats av Etacs styrelse och projekten har utsets av en fristående jury bestående av:

 • Lena Jansson, ordförande i fonden och distriktschef Sodexo Hjälpmedelsservice
 • Thomas Fogdö, föreläsare och mental rådgivare
 • Karl Erik Olsson, förbundsordförande SPF (Sveriges Pensionärsförbund)

Jimmy Dahlstens Fond har delat ut medel sedan 2010 och startades för att hylla Jimmy Dahlstens insatser som ordförande i hjälpmedelsföretaget Etac 1995-2007. Fondens ursprungliga kapital var 10 miljoner kronor som donerades av Etacs nuvarande ägaren Nordstjernan och den dåvarande ägaren Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

För mer information gå till Jimmy Dahlstens fond: www.jimmydahlstensfond.se