Etac 40-årsjubileum

Vi vill uppmärksamma vårt 40-årsjubileum genom att presentera en film om Etac som under 40 år har utvecklat hjälpmedel som sätter standarder och gör skillnad för användarna.

Etac 40 år jubileum

 

Tävlingen är avslutad!

Tack alla ni som deltagit i vår tävling. Intresset var stort och deltagarna många.

Här är vinnarna och en del av de fina minnen ni delat med er av till oss >> 

De rätta svaren:
Vad heter den kvinnliga industridesignern som har samarbetat med Etac i framtagandet av hjälpmedel som satt nya standarder?
Svar: Maria Benktzon

Vad heter museet i New York där några av Etacs produkter finns representerade?
Svar: Museum of Modern Art

Vad heter föregångaren till badbrädan Fresh?
Svar: Rufus

Vad heter Etacs nyhet – den vägghängda duschsitsen som kommer lanseras under 2014?
Svar: Relax


I filmen berättar bland annat industridesigner Maria Benktzon och industridesigner Sven-Eric Juhlin om vad som har kännetecknat arbetet med att ta fram väldesignade och funktionella hjälpmedel. 

 

Designade hjälpmedel som sätter standard

Sedan Etac grundades 1973 och började utveckla hjälpmedel har företaget haft ett nära samarbete med industridesigners och fått en rad designutmärkelser.

Innan 1970-talet var hjälpmedel inte vidare vackra. RFSU Rehab som senare skulle bli Etac grundades enligt en ny och unik filosofi: Hjälpmedel ska inte bara vara funktionella – de ska även vara estetiskt tilltalande. Etac arbetade med unga framstående industridesigners redan från början, exempelvis Ergonomidesign (idag VeryDay), A&E Design och Morgan Ferm Design.

 

 


 

 

MoMa Museum of Modern Art N.Y

En av de tidigaste Etac-produkterna som presenterades var bestickserien Light som idag finns på the Museum of Modern Arts samlingar i New York. Tack vare sin greppvänliga form och stilrena design är de fortfarande än i dag i produktion. Under 1980-talet kom badbrädan Rufus, föregångaren till badbrädan Fresh, prisbelönta med Excellent Swedish Design respektive Red Dot Award.

 

"De saker som vi och andra gjorde för Etac satte en standard, det var föregångsprodukter som sen har kopierats vilket gör att hjälpmedlen lever kvar än i dag, menar Maria Benktzon, industridesigner Ergonomidesign/Veryday." 

 


Världens första multifunktionella kryssramsrullstol

Under 1990-talet kom rullstolen "Cross", världens första multifunktionella kryssramsrullstol. En annan nittiotalshit var duschstolen "Clean" som liksom Cross blev känd över hela världen för sin design och funktion.


 

 

 

 

 

 

 

 

Etacs 40-års-jubileum

De utmärkelser som Etac fått är ett bra bevis på att man valde rätt väg. Men tusentals användare under 40 år är ett ännu bättre bevis. Etac firar sitt 40-års-kalas genom att fortsätta att utveckla väldesignade produkter. Allt med hopp om att skapa nya möjligheter för alla våra användare.